RISERVA 1982
Het komt van alle wijngaarden van het landgoed, vijf van de beste Crus in het Barolo-gebied:
Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati en San Pietro delle Viole.
De eerste, 11 miljoen jaar geleden geboren uit bodemerosie, is samengesteld
uit een volledigheid van micro- en macro-elementen die samen
de wijn bijzondere kenmerken van complexiteit en levensduur geven.
Cannubi en Cannubi San Lorenzo zijn 12 miljoen jaar geleden geboren uit
de sedimentatie van de zee die de vlakte van de rivier de Po bezette, is de
beroemdste en meest genoemde Barolo Cru. Ze hebben een verbazingwekkende complexiteit
van terroir, gevormd door mergel-kalkhoudende grond en een zeer gunstig klimaat
en ze geven oorsprong aan wijnen met onderscheidende kenmerken van elegantie en
levensduur. De wijngaard Fossati is ongeveer 10 miljoen jaar geleden ontstaan uit de
sedimentatie van de zee die de vlakte van de Po-rivier bezette na de
duw van het Afrikaanse continent tegen het Italiaanse schiereiland. Omdat deze wijngaard
een relatief jong terroir heeft, bestaat het uit een goed percentage zand
en hebben de wijnen geweldige geuren van bloemen en rood fruit. San Pietro delle
Viole is 9/10 miljoen jaar geleden ontstaan en is de jongste
wijngaard van Borgogno. Zoals de naam al aangeeft, San Pietro delle Viole, heeft de Barolo
een geurig boeket, dat doet denken aan viooltjesnoten, altijd zacht en open. Productnaam: BAROLO DOCG RISERVA 1982
Druivensoort: 100% NEBBIOLO
Teeltlocatie: Barolo - Wijngaarden: Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo,
Fossati, San Pietro delle Viole
Locatie van de wijngaard: zuid/zuidoost
Bodem: kalkhoudende en kleiachtige mergel
Wijntrainingssysteem: Archetto-variant van het Guyot-systeem
Plantdichtheid: 3500 planten/ha
Druivenoogst: 4 - 12 oktober 1982
Alcoholgehalte: 13,50%
Serveertemperatuur: 18/20 °C
Technisch profiel
Oogst: Door de verlenging van de winter begon de vegetatieve cyclus later
dan gemiddeld. De lente was gematigd met wat regenval in de maand
mei die geen schade aan de wijnstok had veroorzaakt. De zomer was warm en droog, evenals de maand september, waarin de hoge temperaturen ideale omstandigheden creëerden
voor een perfecte rijping van de druif. Wijnbereiding: regelmatige fermentatie en
ondergedompelde maceratie; aftappen eind november. Rijping: één jaar
in betonnen vaten en vijf jaar in middelgrote tot grote Slavonische eikenhouten vaten. Bottelen: eind
april 1988.
Serveeradvies
Barolo Borgogno is een van de oudste Barolo's die wordt geproduceerd volgens een klassieke en
natuurlijke stijl. Deze kostbare flessen kunnen wat bezinksel op de bodem hebben, daarom wordt aanbevolen de wijn een paar minuten voor het serveren te decanteren.
Perfecte combinatie
Wij vinden het verkeerd om een "perfecte" combinatie van eten en wijn aan te bevelen, omdat
iedereen zijn eigen ideeën en smaak heeft. We kunnen echter wel voorstellen met wie
het perfect is om deze wijn te drinken. Met iedereen!
Alcoholpercentage: | 13.5% |
Inhoud: | 75cl |