Wat is Floc de Gascogne?

  • Geplaatst op
  • Door Maud Veldkamp

Floc de Gascogne is een typisch streekgebonden aperitief. De intens gele kleur maakt je nieuwsgierig naar de inhoud. In het Gaskons heet het Lo Floc en betekent bouquet de fleurs, een bloemenboeket, dat zo herkenbaar is in de geur van de wijn. Het is een versterkte wijn afkomstig uit het wijnbouwgebied Côtes de Gascogne, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, de Sud-Ouest.


Het mengsel is uitgevonden in de 16e eeuw door een samenstelling van 1/3 jonge Armagnac en voor 2/3 uit vers druivensap afkomstig uit de wijnstreek Côtes de Gascogne. De druiven die voor de witte Floc worden gebruikt zijn: colombard, ugni blanc en gros- manseng. Het bestaat in een witte en een rode variant en heeft een alcoholpercentage tussen 16 en 18 % alcohol.


Sinds 1990 mag de Floc de Gascogne zich een Appellation d'Origine Contrôlée noemen. In de Gascogne drinken ze het ijskoud en als aperitief - maar probeer het ook zeker eens bij roodschimmelkaas met nootjes, of bij stevige desserts zoals tiramisu. Kenmerkende aroma’s voor deze versterkte wijn zijn: amandel, jasmijn, rozen, honing, zwart fruit en specerijen.

 

Het gebied produceert vooral witte landwijn en Armagnac en ligt hoofdzakelijk in het departement de Gers, een onderdeel van de Franse regio Occitanië.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »