Heeft whisky 80 procent van zijn smaak te danken aan het vat? Niet volgens de Holyrood Distillery. Deze opkomende distilleerderij uit Edinburgh vertrouwt op een breed scala aan mouten en gisten om het gevarieerde smaakprofiel van haar Lowland whisky's te creëren.
Voor hun nieuwe single malt, Pitch, gebruiken de ambachtelijke distilleerders Schotse pot still-mout en bruine mout. Beide worden doorgaans gebruikt voor donkere porterbieren. Met Pitch onderzoekt het team ook het onbenutte potentieel van rodewijngisten in de whiskyproductie – met name de Pepe Nero en Toro Nero variëteiten.
Terwijl de mout chocolade- en hazelnootaroma's toevoegt, versterkt de speciaal geselecteerde gist de chocoladetonen verder en geeft de rauwe drank een rijkere smaak. Het chocoladeachtige distillaat rijpt vervolgens in Oloroso-sherryvaten, wat de nootachtige tonen accentueert. Het resultaat? Een vloeibare fruit- en notenreep.
Geur: Cacao, zwarte bes, honing.
Smaak: Zoet en vol van smaak met rodevruchtencompote, hazelnoten en pittige groene paprika.
Afdronk: Hints van koffie, rozijnen en eikenkruiden.
| Alcoholpercentage: | 49.4% |
| Inhoud: | 70cl |
| Gebotteld in: | 2025 |
| Fles Code: | YS3898-3 |
| Batch: | |
| Aantal exemplaren: |