Productinformatie
Maison Louis Jadot werd in 1859 opgericht door Louis Henry Denis Jadot. Van oorsprong was het vooral een handelshuis, maar tegenwoordig bezit het meer dan 225 hectare eigen wijngaarden. Het totale assortiment omvat wijnen uit Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais, in het laatste
meestal gemaakt op het eigen Château des Jacques. Uitgangspunt bij alle wijnen is dat elke wijngaard zijn kenmerken heeft en dat het terroir dus leidend is. Om die reden laat men de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan en aanbevolen wijnmaker Frédéric Barnier er naar om tijdens het vinificatieproces zo weinig mogelijke ingrepen te doen. Hierdoor bestaat er niet gebruikelijk algemeen als een ‘Jadot-stijl’, maar heeft elke wijn van Louis Jadot zijn eigen karakter.
Louis Jadot Puligny-Montrachet Domaine Duc de Magenta Clos de La Garenne 1er Cru 2021, Bourgogne, Frankrijk
Klimaat/Terroir
Puligny-Montrachet ligt ten zuiden van Meursault en ten noorden van Chassagne-Montrachet, in het hart van de grootste witte wijngaarden van Bourgondië. De Clos de la Garenne ligt naast Les Folatières, op een steenachtige bodem dicht bij de moederrots. Deze wijngaard is zeer oud en behoort toe aan de domeinen van de hertog van Magenta. Deze familie vertrouwt Maison Louis Jadot toe voor de vinificatie van deze wijn, evenals de Chassagne-Montrachet Morgeot Clos de la Chapelle.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geplukt en in kleine kisten gedaan om de druiven niet te beschadigen. De druiven worden zacht geperst en gisten in eikenhouten vaten van onze kuiperij. 1/3 bestaat uit nieuwe vaten. De rijping duurt meestal 15 maanden op fijne leugens voordat het wordt gebotteld.
Druiven
Chardonnay
Geur & Smaak
Onze proefnotitie oktober 2022:
Serversuggestie
Gemengde salades, sojasalade, groentetempura, zeevruchten, sushi, nems, cheviche, zalmtartaar, vegetarische keuken: groentetaart, venkel, courgettebeignets, groentegratin, woknoedels, vegan burger, fish & chips, kip yakitori, escargots, oeuf en meurette, kikkerbilletjes met peterselie, geitenkaas. Serveertemperatuur: 12 graden Bewaarpotentieel: Nu drinken, maar kan nog verder rijpen. 5-10+ jaar na oogstdatum.
| Alcoholpercentage: | 13% |
| Inhoud: | 75cl |