Yanwari: Japanse uitdrukking voor een zachte en elegante sake

  • Geplaatst op
  • Door Maud Veldkamp

Deze zachte rijstwijn heeft een laag alcoholgehalte en is zeer toegankelijk en makkelijk drinkbaar met een nadrukkelijk umami-gehalte en fijne zuren. Maar wat is nou precies umami wat de sake zo heerlijk maakt? We kennen de smaken zoet, zuur, zout en bitter en daarnaast de smaak van de ‘heerlijkheid’: umami. Vooral de Aziatische keuken staat er bekend om.

 

De naam komt voort uit twee Japanse woorden, namelijk umai – Japans voor heerlijk en mi – Japans voor smaak. Samen vormen deze umami ofwel ‘smaak van heerlijkheid’. Dit omdat de meeste ingrediënten die een hoge hoeveelheid umami bevatten veelal als ‘heerlijk’ worden ervaren. Denk aan verse zalm, truffel, tomaat en paddenstoelen. In 1908 werd voor het eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze smaak, door de Japanse scheikundige Kikune Ikeda. Hij ontdekte de aanwezigheid van de smaak in kombu (Japans voor zeewier) en de daarbij behorende stof glutamaat.

 

De sake wordt gemaakt in een kleinschalige brouwerij Kinoshita Shuzō Kumihama en ligt aan de kust van Japan in Kyoto en werd opgericht in 1842. De brouwerij kreeg erkenning door de introductie van de Engelsman Philip Harper, hij was de eerste buitenlandse meesterbrouwer toji. Harper hanteert traditionele brouwmethoden zoals het gebruik van natuurlijke gisten, yamahai en kimoto. Het resultaat is een zachte, lichte sake vol van smaak. Ideaal voor lange avonden en een ontspannen gesprek zoals de apen op de voorkant van het etiket laten zien. Deze sake kan zowel warm als koud worden gedronken.

 

Nu verkrijgbaar in onze winkel en webshop!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »